Πολλοί ιδιοκτήτες, την δεδομένη στιγμή ανακαλύπτουν νέους τομείς και πειραματίζονται με ευέλικτα μοντέλα τιμολόγησης και ενοικίασης των ακινήτων τους. Λόγω του COVID-19 και της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τα ταξίδια, οι μεσοπρόθεσμες ενοικιάσεις (ενοικιάσεις διάρκειας 2-12 μηνών) και γενικά η ευελιξία στην ενοικίαση έχουν γίνει περισσότερο δημοφιλής.

Ποιες είναι οι καλύτερες στρατηγικές τιμολόγησης σε αυτή την νέα κατάσταση; Παρακάτω θα βρείτε 5 κανόνες για την σωστή τιμολόγηση.

  • Να γνωρίζετε τα όρια σας

Τα έξοδα, είναι ένας βασικός παράγοντας στην τιμολόγηση ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ενοικιάζεται το ακίνητο σας. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα πάγια και πιθανά έξοδα λαμβάνονται υπόψη στις τιμές σας. Εάν κάποιος ζει και περνά την ώρα του στο κατάλυμα, θα προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά από έναν παραθεριστή που περνά όλη την ημέρα στις παραλίες και στα αξιοθέατα.

Για παράδειγμα, όταν θα χρειαστεί να κάνετε επισκευές μετά από μία ενοικίαση 6 μηνών για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι η τιμολόγηση καλύπτει και αυτά τα αναμενόμενα πρόσθετα έξοδα.

  • Προσοχή στα κενά

Πρέπει να δώσετε προσοχή στα κενά μεταξύ των κρατήσεων, τα οποία μπορούν να σας κάνουν να χάσετε αρκετά έσοδα. Μια κενή νύχτα ανάμεσα σε δύο κρατήσεις, όπου βάσει της ελάχιστης διαμονής δεν μπορεί να δεσμευτεί την καθιστά unbookable. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο καθώς το κατάλυμά σας δεν θα εμφανιστεί στην Airbnb, στην Booking ή σε άλλα κανάλια προβολής σε μια αναζήτηση, επομένως κάποιος που έκανε αναζήτηση δεν μπορούσε καν να το λάβει υπόψη του. Αποφύγετε τα κενά παραμένοντας σε εγρήγορση, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό δυναμικής τιμολόγησης, για να προσαρμόσετε αυτόματα τις ελάχιστες διαμονές και να διασφαλίσετε νέες κρατήσεις.

  • Υπάρχει περιθώριο κέρδους στις μεσοπρόθεσμες ενοικιάσεις

Το περιθώριο κέρδους παραμένει στα μοντέλα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, οπότε για τους μήνες που το κατάλυμα σας ενοικιάζεται βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διασφαλίσετε ότι τιμολογείται δυναμικά και μεγιστοποιείτε τις επιδόσεις σας, καθώς αυτοί οι μήνες είναι κρίσιμοι για τη συνολική απόδοση του ακινήτου.

  • Να γνωρίζετε πού απευθύνεστε, ακόμα και στη μεσοπρόθεσμη ενοικίαση

Ακριβώς επειδή πρόκειται για μεγαλύτερο διάστημα διαμονής, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος που οι επισκέπτες αναζητούν κατάλυμα. Γενικά, οι μεσοπρόθεσμες διαμονές απαιτούν περισσότερο σχεδιασμό. Λάβετε υπόψη ότι η τιμή μπορεί να είναι υψηλότερη για ομορφότερα καταλύματα, καθώς υπάρχουν εκείνοι που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για να μείνουν σε ένα ωραίο οίκημα. Στη συνέχεια όμως, αν το κατάλυμα σας παραμένει άδειο, ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε τις τιμές για να πάρετε κράτηση, διαφορετικά το κατάλυμα σας ενδέχεται να μείνει άδειο.

  • Να είστε σαφείς όσον αφορά την επέκταση της παραμονής

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να χρεώσετε ένα επιπλέον ποσό για την επέκταση της παραμονής κάποιου επισκέπτη. Αν κάποιος θέλει να παρατείνει τη διαμονή του έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δε μπορείτε να χρεώσετε όσο θα πλήρωνε τον Φεβρουάριο. Να είστε σίγουροι ότι η τιμολόγηση σε κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στη ζήτηση που έχει ο κάθε μήνας.